79 utrykninger til nattbranner på Agder

Hver fjerde natt begynner det å brenne i et hus på Agder. Nå står brannhøytiden for døren igjen.

Brannvesenet i Agder rykket ut til 79 boligbranner mellom kl. 23 og 07 i fjor. Nå oppfordrer brannvesenet til at alle sjekker røykvarsleren ved inngangen til årets mest brannfarlige måneder.

–  Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier leder for brannforebyggende avdeling i Kristiansandsregionen brann og redning IKS, Hans Arne Madsen.

Bytt batteri i røykvarsleren

Alle boliger skal ha røykvarslere og du må ha minst én varsler i hver etasje. Brannvesenet anbefaler røykvarsler på alle soverom i boligen, fordi kravet er at alarmen skal kunne høres tydelig, også når døren mellom rommene er lukket.

– En fungerende røykvarsler kan være redningen, spesielt når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt, sier Madsen.

Desember og januar mest brannfarlig

Desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet i Norge.

– Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager mye mat på komfyren, tenner lys og drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen er direkte brannfarlig, forteller Madsen.

Lokale arrangementer

I forbindelse med Røykvarslerens dag 29. november vil brannvesenet stå på stand sammen med Gjensidige på Sørlandssenteret og AMFI Vågsbygd. Uken etter vil brannvesenet besøke tilfeldig utvalgte husstander i regionen for å sette fokus på brannsikkerhet.
– Vi stiller alltid uniformert og kan legitimere oss på stedet, sier Madsen. På roykvarslerdagen.no finner man nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Kontaktpersoner lokalt:

Hans Arne Madsen